marți, 22 iulie 2014

Supa de fasole verde cu afumaturi


Este vremea pentru fasole verde, acum este abundenta ! In gradina este la umbra si se face de niste dimensiuni apreciabile, cruda si gustoasa 

chiar uriasa, poti spune. Nu te-ai astepta la niste pastai asa de mari sa fie fara ata. 
Asadar, coastele afumate (dupa ce au fost tinute in apa rece vreo trei ore , ca sa se hidrateze carnea si sa se mai desareze un pic ) se pun la fiert in kukta, cu ceapa , ardei gras , morcov si patrunjel radacina, toate taiate marunt, o crenguta de cimbru , piper, ardei iute si cateva frunze de telina tocate marunt. Totul se fierbe cam 30 de minute. Apoi, se desarta intr-o alta oala si cand incepe sa fiarba din nou, se adauga  fasolea verde taiata bucatele cam de 2 cm. Se lasa la fiert pana ce se inmoaie fasolea. Separat, o lingura de faina  (sau de amidon ) se amesteca bine cu  suc de rosii  si se rastoarna peste supa. Se lasa sa mai clocoteasca pret de vreo 10 minute , apoi se da deoparte si se aromeaza inca o data cu un manunchi de frunze de telina proaspete, taiate marunt.  Exista si o alta varianta, mai putin dietetica, pentru ingrosat supa , astfel: 2 linguri de ulei se amesteca pe foc, cu o lingura de faina, pana ce se omogenizeaza, se stinge totul  cu o cana de supa( limpede).   fierbinte si se lasa sa clocoteasca. Se ia de pe foc, peste ea se toarna sucul de rosii (daca se vad cocoloase se trece prin sita de inox )  si apoi se rastoarna in oala cu supa.  Gustul este aproape acelasi, doar atat ca prima varianta este mai dietetica. 
Supa este picanta si gustoasa, afumatura ii da un gust special, se combina foarte bine cu fasolea verde. 

Niciun comentariu: