sâmbătă, 5 octombrie 2013

Placinta cu mere ,impletita

Pe ideea : LA PLACINTE, INAINTE , ieri am facut o minunata placinta impletita, cu mere si din restul de aluat,  trigoane cu magiun. 



Pai, acum, toamna, cand merele sunt asa de bune si tentante, iti vine sa faci placinta in fiecare zi. Dar de aia, negruta, cu faina integrala, ca numai asa e voie. 
Va amintiti rulourile de placinta ale bunicii? aluat de paine, peste care punea mere, apoi le rula, punea cate trei  intr-o tava  si le baga in rola (cuptorul incorporat al sobei tip cizma din bucatarie ).  Mirosea casa de iti venea sa  mori, numai nu se cocea odata. 
No, ceva de genul asta e si placinta asta insa, fara faina alba si fara rola. 
Am modificat putin aluatul  de paine, in sensul ca l-am facut din  500 grame de faina integrala, 30 de grame de drojdie proaspata,   320 ml de apa  calduta si o lingurita de sare. Omogenizat, aluatul l-am impaturat  cu ajutorul a doua linguri de ulei de masline  si apoi l-am lasat la crescut cam 40 de minute. 
Apoi, am facut merele : merele rosii, curatate si razuite, amestecate cu indulcitor si scortisoara, au stat pe foc cam 10 minute si ,la sfarsit, am pus o lingura de amidon alimentar, am amestecat bine si am dat la racit. 
Aluatul a  crescut, l-am intins foaie pe planseta, am impartit din ochi foaia in 3 si am procedat astfel: pe spatiul din mijloc am pus merele, apoi spatiile laterale le-am taiat in fasii cu roleta zimtata si le-am impletit pe deasupra merelor (data viitoare mai multe mere o sa pun) .
Le-am uns cu apa putin indulcita si  le-am copt 40 de minute la 190 grade. 
Daca tot e dezmat, am facut din acelasi aluat si trigoane cu magiun, care au iesit minunate, crocante si pline de umplutura (pe alocuri a mai iesit cate un pic magiunul , trebuiau mai bine ermetizate). 




4 comentarii:

Lubita Iancu spunea...

Buna placinta;cu mere e printre preferatele mele!!

Daniela spunea...

Lulu, ajungi tu si la Cluj , candva ,iar eu o sa fac o placinta speciala pentru tine , cu tot dragul !

Timea spunea...

Suna foarte bine...dar curiozitatea mea este legata de oua...se mai pune in aluat sau nu?!

Daniela spunea...

Timea, ouale sunt doar pentru a unge deasupra placinta. In cazul acesta, fiind faina integrala, culoarea nu este imbietoare dar, cu ou, parca mai vii de acasa , arata chiar binisor.