duminică, 28 octombrie 2012

Cusma lui Guguta - varianta simpla de tiramisu cu fructe


 

Nu foarte aratoasa dar extraordinar de gustoasa, cusma lui Guguta in varianta extrem de simpla de tiramisu cu fructe  are un avantaj  teribil: pare mare dar de fapt este mica prajitura, asa cum am dorit,pentru doua persoane, pentru 2 zile.
Am cules gutuile si am facut placintele cu varza


dar tot mi-a stat gindul la ceva dulce  asa ca incropit repede o crema din 200 ml de frisca, 200 g mascarpone, 3 linguri de zahar  si 1 plic cu crema de vanilie de la Dr. Oetker.In plus, la aceasta crema am adaugat vreo 6 jumatati de caise din compotul de anul acesta

si  le-am  omogenizat foarte bine.
Piscoturile le-am inmuiat in sucul de la compot si le-am cladit pe un platou oval, incepind cu un rind de 4 piscoturi in latime si 2 in lungime. Am pus crema si peste crema iarasi caise din compot, inca un strat subtire de crema, apoi un alt rind de piscoturi, 3 de data asta, crema, fructe apoi 2 si la sfirsit 1 rind. Am folosit o folie si jumatate de piscoturi A iesit o cusma  cu baza buna, a avut tinuta.
Peste ea am pus visine  de la borcan
si la baza, de jur imprejur, astfel ca  piscoturile de la baza au absorbit tot sucul de la visine.
A iesit o prajitura buna, nu dulce, pot spune chiar acra  si extrem de gustoasa.

vineri, 26 octombrie 2012

Racituri (piftie ) de curcan


Atunci cand am facut portiile de carne de curcan , prin sortare, am avut grija sa fac si cateva pungute pentru racituri adica acolo am pus ghearele, varfurile de aripi,capetele, bucati de gat, piele cu grasime si mai putina carne, la ideea ca ,daca trebuie, punem ceva aripi  supliment  sau  un copanel (are intre 700 si 900 g ). 
Nu am pus supliment de data asta,am vrut  doar sa vad ce gust au raciturile mele, le-am facut numai pentru noi, fara musafiri. 
Carnea (mult spus, de fapt, oasele )  am pus-o in kukta(oala sub presiune)   si peste ea am pus apa rece, cam 3 cm peste carne.  
In apa am pus o ceapa alba, o lingura plina cu mirodenia ( se poate inlocui  cu un morcov si un patrunjel radacina ) si piper boabe (cam vreo 30 de boabe ).
Am pus la fiert la foc mic pentru 2 ore. 
Dupa ce am scos carnea, am dezosat-o si am aruncat pielea cu grasime , am strecurat  zeama din care am scos o cana  la racit.   Separat am curatat 2 capatani de usturoi si le-am  batut cu chisoiul, cu un pic de cu sare si le-am  amestecat cu zeama fierbinte. 
Eu am pus si  putina  gelatina pentru ca am vrut  mai mult aspic  si atunci , in zeama scoasa si racita  am dizolvat gelatina , am lasat 10 minute si am pus apoi pe foc mic, amestecind continuu, pina la  dizolvare completa dar sa nu fiarba .  Apoi am amestecat cu zeama strecurata inca o data, de usturoiul care  a aromat-o . 
Pe fundul castroanelor am pus carnea, apoi am turnat  zeama si am dat la racit in camara. Dupa ce a fost rece complet, pentru ca nu e foarte rece inca in camara, am pus peste castroane folie alimentara si le-am pus la frigider.
La momentul  servirii, am mai  condimentat cu piper si pudra de chili.
Data viitoare  voi pune ceva carne de supliment, o aripa sau un copanel, cu siguranta !
 Au iesit foarte, foarte bune, am mancat cu o pofta!!!!
Poftiti cu incredere la o portie !!!!!




miercuri, 24 octombrie 2012

Pate de casa din ficat de pui sau de curcan



Anul acesta am din belsug ficat de pui, de la puii crescuti de noi in gospodarie si fac destul de des pate de casa . De data aceasta l-am facut cu un scop anume, sa fac oua umplute .
Nu are aspectul rozaliu al pate-ului  cumparat  din pravalie, plin de E-uri  dar garantez pentru gustul  natural nemaipomenit. 
Am curatat o ceapa, am taiat-o marunt si am pus-o la calit in putin ulei de masline. Cind a inceput sa straluceasca, am adaugat ficatul de pui ( 3 bucati)  taiat in cubulete si am amestecat pana ce si-a schimbat culoarea ficatul si  a fost patruns pana  la mijloc. 
Atunci am pus sare si piper si am dat deoparte. Imediat ce s-a racit, am pus totul  la robot, sa se  macine bine si am adaugat o jumatate de pachet de unt moale, din bucatarie.
S-a facut o pasta cremoasa si gustoasa, si, daca mai trebuie, mai potrivim de sare si piper  si e gata.
Se poate inmulti  cu pasta de ardei  ,  cu ardei kapia copti,cu galbenus de ou fiert tare si trecut prin sita,  cu masline taiate marunt....indiferent cum il veti face, va avea un gust nemaipomenit. 
Are gustul copilariei  pentru ca  la nunti, in Moldova, faceau tartine cu astfel de pate si erau decorate cu gogosari rosii iar noi, copiii, tot timpul  primeam supliment. 
In orice caz, ies niste oua umplute  grozave !

vineri, 19 octombrie 2012

Placintele cu branza sau cu varza






Au iesit niste placintele pe cinste , bune , moi si savuroase !
Din 10 linguri de faina, 1/2 lingurita sare, drojdie proaspata cat o nuca  si apa calduta, se face un aluat  ca pentru paine, destul de tare. Aluatul ajunge pentru 15 placintele.
Pe planseta, se intinde 1 lingura de untura solida peste care se pune aluatul si se framanta sub podul palmei, prin  impachetare, pana ce untura se incorporeaza  in aluat.
Se lasa la dospit  pina ce isi dubleaza volumul , dupa care se fac placintelele: se intinde aluatul si se taie cu un bol rotund, se pune umplutura, se impacheteaza placintelele fie  ca si poalele in brau, fie ca si pateurile.
Am pus doar branza simpla, sarata , fara adaosuri iar varza a fost  calita, piparata  si sarata. 
Se aseaza in tava , se ung cu ou batut si se coc 45 de minute la foc potrivit. 
Dupa ce au fost scoase din cuptor, se acopera  cu un prosop de bumbac, pret de vreo 15 minute, ele se racoresc si se si inmoaie, devin taman bune pentru mancat !

sâmbătă, 13 octombrie 2012

Pastrav, spanac si frigarui, meniu de wekend in octombrie



 

 Desi de dimineata la Cluj a fost urat si a plouat, peste zi s-a facut vreme frumoasa si s-a putut  sta la gratar in voie.
Ieri am dat o fuga pana in Gilau, la pastravarie si am cumparat niste pastravi minunati

 drept pentru care  azi am facut la gratar

 alaturi de o mamaliguta molcuta si un mujdei natur


Am cules din gradina tot ce mai ramasese adica ardei grasi si rosii cherry  si  am decis sa mai fac o tura de frigarui cu piept de pui



 si pentru ca in piata este un spanac superb la 5 lei kg, m-am gandit sa fac si o placinta cu spanac




Toate au iesit foarte, foarte gustoase, deci, poftiti la masa !!!

luni, 8 octombrie 2012

Friptura de curcan



Anul acesta ne-am hotarit sa  crestem si curci , asa ca am  cumparat 10 curci in 2 iunie 2012 si le-am crescut pina in 2 octombrie 2012. 

Rezultatul a fost foarte bun : curcanii au ajuns peste 15 kg iar curcile cam la 12 kg deci a meritat.
Inainte de sacrificare, i-am omenit cu cite o cana de tuica de prune , aratau cam asa :

A fost o experienta  inedita, a meritat cu prisosinta, mai ales pentru noi, incepatori si neinitiati !
Nu ne-a murit nici un animalut, asta pentru ca am avut si pui, vreo 40 la numar, deci, gospodarie mare, pentru 2 familii!
Ne-am gindit totusi sa facem si noi o friptura ca de dat am dat la toata lumea dar noi nu am mai apucat la gatit friptura  asa ca  m-am documentat (m-am inspirat din reteta  Amaliei, adica : http://www.haisagatim.ro/2009/06/aripi-de-curcan-picante.html )  si am zis sa facem o friptura ca la carte .
Am pregatit doua  aripi si doua pulpe superioare . 
Am pregatit un amestec din  8 linguri  ulei de masline, 2 linguri ketchup, 2 linguri mustar fin, 1 lingurita cimbru, 1 lingurita rozmarin, 1lingurita piper, 1 lingurita sare, sucul de la 2  lamii, 1 lingurita de  chili maruntit foarte bine,1 ceapa mare, vreo 10 catei de usturoi,  le-am pus in blender si s-au omogenizat.
Carnea am pus-o intr-o punga, am turnat amestecul peste ea , am tot invirtit punga ca sa se unga toata carnea , am sigilat  punga si am tinut-o in frigider cam 24-25 de ore. 
Intr-o tava, am pus un pic de ulei, am rasturnat carnea cu sosul aferent , am pus  folie de aluminiu si am dat la cuptor la foc mare. 

Dupa  45 de minute am indepartat folia si am mai lasat inca 40 de minute, pina ce s-a rumenit foarte frumos.


A iesit o friptura nemaipomenita, picanta dar nu  iute, acrisoara , frageda, s-a desfacut carnea  de pe os minunat, in foite, a fost pe masura asteptarii !


duminică, 7 octombrie 2012

Dovlecei umpluti cu ciuperci si carne de curcan



Am fost in Real si am vazut niste dovlecei minunati, micuti, verzi , proaspeti si ieftini  asa ca nici nu am stat pe ginduri si am luat pentru a-i  face umpluti .
Asadar, mai intai i-am spalat bine, apoi i-am taiat in doua si le-am scobit interiorul cu o lingurita , i-am sarat si piperat putin


 Pentru umplutura, am calit o ceapa alba taiata , am pus ciupercile taiate, carnea de curcan taiata marunt (putea fi si macinata prin masina de tocat)  , sare, piper, chili si le-am tinut pe foc pina  ce  a scazut toata zeama. In  aceasta  compozitie, racita, am pus 2 oua si cam 200 g cas de oaie razuit (pentru cine este la dieta, se inlocuieste casul cu branza de vaci slaba ) ,  am amestecat


 si am umplut dovleceii


si i-am pus  la foc iute pentru 40 de minute.
Au iesit o minunatie , gustoasa, picanta si delicioasa !