miercuri, 30 noiembrie 2011

ISLERE





Pentru ca intram in luna decembrie si  incepe  activitatea de inspirare pentru ce  prajituri  vom face de sarbatori, m-am gindit sa pun  reteta de islere, facute cu sarguinta in fiecare an, fara de care  sarbatorile  de iarna parca nu au farmec !

Aluatul este simplu si clasic : 250 g de faina, 200 g unt, 100 g nuci macinate, 70 g  zahar pudra  si un plic cu zahar vanilat. Toate se amesteca (untul trebuie sa fie  moale) , nu se framanta foarte mult, doar pana ce se omogenizeaza si se da la rece . Eu de regula fac aluatul de seara pentru dimineata dar se poate folosi si daca sta doar o ora  la rece. Se ia cate o bucata de aluat, se intinde cu  sucitorul pe masa, foaia cam de 4 mm si se taie forme rotunde cu ajutorul unui  pahar  de tuica, cu  marginea subtire, data mereu prin faina .
Se coc  cam 15 minute, pe foaie de hirtie, si se lucreaza atent la scoatere deoarece sunt tare fragede. Crema de  ciocolata  cu  care se lipesc doua cate doua este o crema simpla de unt cu  zahar  si ciocolata neagra (1 pachet de unt, 2 linguri de zahar pudra si 100 g ciocolata neagra topita   -  fara ou, fara nimic pentru ca islerele sa reziste mai mult timp ), eventual  o  picatura de rom, sa ii schimbe gustul. Dupa ce le-am  lipit doua cate doua, le glazurez cu  glazura de ciocolata sau pur si simplu cu ciocolata topita in care am pus un pic de  ulei si apoi sunt doua variante  de decorare, eu  le folosesc pe amandoua: rostogolesc islerele pe cant  prin nuca macinata si  apoi  pun bombonele peste ele  sau  le las sa se usuce glazura si apoi le decorez cu  fir de glazura de diferite culori(din ciocolata alba  colorata )
Sunt foarte aspectuoase, foarte gustoase si  copiii care vin la colindat intotdeauna sunt tentati sa ia o  astfel de prajiturica !

marți, 29 noiembrie 2011

MACROU LA CUPTOR



Este bun si sanatos, indiferent cum este gatit!
Varianta la cuptor este tare  usoara  si  comoda,  isi face treaba cuptorul. 
 4 sau  6 bucati de macrou marisoare (cam 250-300 )  se curata si se condimenteaza. Intr-o  tava ceramica, punem  o folie de aluminiu, cu marginile ridicate si o ungem cu ulei .Punem apoi macroul, asezam peste el felii de ceapa rosie , frunze de dafin ,catei de usturoi  si, daca este sezon, marar si patrunjel verde. Deasupra  se toarna un pic de ulei de masline  si se aseaza o a doua folie  de aluminiu pe care o  coasem de cealalta prin indoitura ( se realizeaza, practic, o punga ermetica ) Folia nu trebuie sa atinga pestele ci doar  ceapa.


Se lasa la cuptor 30 de minute dupa care se scoate folia de deasupra si se rumeneste. 
Este excelent cu usturoi sau lamiie, dupa gust, cu   cartofi natur sau pilaf de orez.  


duminică, 27 noiembrie 2011

Salata de telina cu maioneza, mere si nuci


Acum, cind legumele autohtone sint mai greu de gasit , salatele s-au rarit, din pacate !

Am facut o salata de telina, buna, buna   si   suculenta . 
O telina de circa  800 g am curatat-o si am taiat-o cubulete , dupa care am pus-o in tocator,am un Bosch care   face toate paralele, este tare  harnicut si usor de intretinut  (toaca tot - hrean, telina , ceapa, carne.....)  si a iesit  o pasta  omogena . Apoi, 4 mere  curatate au fost tocate   si amestecate  cu telina, le-am potrivit de lamaie,  sare si piper  si am pus maioneza facuta din 2 galbenusuri (1 fiert si unul crud) si 100 ml ulei. 


Am lasat la macerat  vreo 4 ore. Nuca nu am indraznit sa o pun inauntru, am pus-o doar  peste salata dar a fost un gust incredibil de bun asa  ca de acum  voi pune neaparat miez de nuca . 


Poftiti cu incredere la o portie de salata, a iesit foarte, foarte gustoasa !!!

sâmbătă, 26 noiembrie 2011

Choux a la crème



Mi s-a facut pofta de ceva dulce  si m-am gindit la niste choux a la crème!

Am facut  aluatul   din  100 ml ulei, 250 ml apa, 3 oua ,sare si  125 g faina (apa, uleiul si sarea se pun la fiert, se adauga toata faina  dar cu  cratita trasa de pe foc, se raceste si  apoi se adauga ouale), am copt 35 de minute (25 nu am deschis cuptorul).



Dupa ce s-au racit, am umplut cu crema  : frisca lichida ( nu  vegetala )  batuta cu zahar, apoi am pus o cutie de mascarpone  si un pachet de  crema de vanilie de la Dr. Oetker. A iesit o  crema foarte, foarte fina si  gustoasa , le-am dat la rece si apoi am pus zahar pudra deasupra.  




Excelent desert pentru wekend asa ca va rog sa poftiti!

duminică, 13 noiembrie 2011

Prajitura cu brinza de vaci si visine, fara aluat


Am primit  muuulta brinza de vaci si, avind musafiri (de fapt ei au adus-o), m-am gindit sa fac o prajitura cu  visine, fara aluat. A iesit extraordinar de  buna si de  aratoasa, pacat  ca nu am reusit sa fac o poza de ansamblu .
Cantitatile sint asa: 750 g brinza de vaci, neaparat cernuta prin sita inoxidabila, amestecata cu 100 g de zahar  pudra, 9 galbenusuri mici, 1 budinca de vanilie, 16 linguri de  gris, sucul si coaja de la 1 lamiie si jumatate, 170 g de unt topit dar rece. Toate s-au amestecat si dupa aceea s-au batut cele 9 albusuri cu 9 linguri  de zahar, (dar sa nu faceti ca mine, eu am batut albusurile cu sare, in recipient era sare si nu zahar, prietena mea  a fost desteapta si a gustat, era ocna , am aruncat totul si am mai batut o data  alte albusuri, de data asta cu zahar adevarat ) s-a facut  bezeaua si s-a amestecat cu brinza . Am desertat jumatate din cantitate in tava  captusita cu hirtie de copt, am pus un rind de visine (au fost congelate) , am pus  restul de brinza si am pus alta tura de visine . (eu am facut dublul cantitatii, atita brinza am avut dar am impartit prajitura cu musafirii ceea ce m-a facut fericita, a iesit o   prajitura mare, mare, mare )  .La cuptor, la 180 de grade, a stat cam 1 ora, depinde de cit de bine  coace cuptorul si cit de groasa este prajitura. 
S-a combinat perfect  gustul de acru al visinelor cu  brinza cremoasa. 
Prajitura originala este cu  prune dar acum nu mai sint   de ale noastre asa ca am pus visine congelate .


duminică, 6 noiembrie 2011

Cartofi in lapte la cuptor

Foarte buni acesti cartofi si foarte usor de facut !
Curatati  curatati si  spalati,  se taie rondele  cam de  jumatate de cm grosime,


 se  condimenteaza ( eu am pus un pic de mirodenia, un pic de piper si un pic de  boia iute)


 dupa care se  aseaza intr-un vas ceramic(uns in prealabil cu unt)


  si se acopera cu lapte


 Se dau la cuptor pentru 40 de minute  iar  cu 10 minute inainte de a fi gata, se razuieste  un picut de cas  de oaie deasupra,


astfel ei se rumenesc foarte , foarte frumos !


Merg perfect ca si garnitura la peste ( gratar) , sau garnitura la snitel de porc cu susan, cu muraturile de rigoare alaturi. 
Cartofii astfel facuti sint  pufosi, au gust minunat de lapte si  usor crocanti deasupra  !

Snitel de porc cu susan


Cind am taiat carnea de tocat pentru sarmalute, nu m-am abtinut si am scos si pentru citeva  snitele , ca tare bine mai arata carnea aceea !
Am batut carnea, am presarat-o cu  sare si piper si am pus-o  la rece pentru 2 ore. 


Am facut un pic de pesmet  proaspat din piine prajita(de la Real) si  am amestecat cu  susan.
Mi-am pregatit si celelalte  ingrediente (ou batut, faina alba amestecata cu putina sare, uleiul pentru incins ) si am pornit la treaba. 


Ordinea e asa: carnea se da prin faina, apoi prin ou, apoi prin pesmetul cu susan si apoi se pune  in uleiul incins, dureaza foarte putin  prajirea, imediat se fac aurii snitelele.




Calde, cu cartofi in lapte si muraturi noi, sint extraordinare, deci, poftiti la masa !!!

sâmbătă, 5 noiembrie 2011

Sarmalute in foi de varza cu ciolan afumat


Nici nu mai stiu de cind nu am mai facut sarmale asa ca m-am gindit sa fac o portie, mai ales ca pina la Craciun e clar ca nu mai fac. 
Am avut  pulpa de porc, foarte frumoasa, pe care am tocat-o prin sita mai mare. 
O ceapa mare, am tocat-o marunt, am calit-o usor in ulei , am pus peste ea o  cana de orez spalat bine, 4 linguri de pasta de gogosari facuta in casa, condimente (sare, piper)  si am dat deoparte sa se raceasca si apoi am amestecat totul cu carnea.  Am potrivit de sare si piper, am pus  un pahar de suc de rosii si aluatul a  devenit molcut, ca sa poata incepe orezul sa se umfle. 



Separat, am oparit varza verde, am curatat-o de cotoare si am pregatit  frunzele pentru impachetat.

Un ciolan afumat , frumos , l-am  taiat  si l-am pregatit pentru pus intre sarmale  pentru gust. 


Am impachetat sarmalele,


le-am cladit in  oala de lut (pe care am lasat-o in apa vreo 15 minute ) ,


am turnat peste ele  1 sticla de  suc de rosii natural, facut in casa, am presarat  marar  si cimbru verde( de la congelator la vremea asta ), am pus resturile de varza  taiata deasupra si am completat cu apa in care am oparit varza. 


Am facut uitata oala pe soba vreme de vreo 4 ore, la foc mic, mic si  au iesit  exceptionale, ti se topesc in gura. 


Cu ardeiul iute alaturi ( care taman acuma se inroseste) , este foarte, foarte buna mincare de wekend , asa ca, poftiti la masa !

vineri, 4 noiembrie 2011

Rulada cu ciocolata si portocale


De vreo trei zile tot ma cant ca imi trebuie ceva cu ciocolata, facut de mine in casa  dar sa aiba si gust de portocale !
M-am hotarat sa fac o rulada  cu crema de ciocolata si portocale si a iesit excelenta, dupa o felie mi s-a implinit pofta( nici macar nu am avut rabdare sa stea la rece suficient de mult, sa se inchege)!
Am facut o foaie de pandispan din 4 oua, 60 g de  faina , coaja rasa de la o portocala si 4 linguri de  de zahar ( am batut albusurile spuma tare cu zahar,  am adaugat  galbenusurile si faina si am  desertat intr-o tava  mare, pe care am tapetat-o cu  hirtie de copt ) . La cuptor a stat 20 de minute  si a fost gata.



Crema am facut-o din 2 oua, amestecate cu  150 g zahar si 2 linguri de suc de portocale , toate batute intr-un lighenas de inox , timp de 10 minute, deasupra unui vas cu apa calda. A iesit ca o smantina  subtire .


Luata de pe aburi, in crema am pus imediat am pus 100 g de cacao neagra   cernuta prin sita inoxidabila , 50 g de ciocolata neagra rasa marunt si am amestecat continuu. Dupa ce s-a mai racit, am incorporat un pachet de 200 mg de unt  si a iesit o crema  foarte aromata .
Am pus crema peste  foaie si am rulat, am taiat in 2 si am  imbracat rulada tot cu crema, peste care am pus ciocolata alba. 








Am dat-o la rece, a iesit absolut  delicioasa si foarte , foarte fina!

joi, 3 noiembrie 2011

Ciorba taraneasca de cartofi cu afumatura si pastai


Mi s-a facut dor de o ciorba  de cartofi !
Am avut si un pic de  afumatura,(ceva coaste  afumate), fasole verde  galbena lata, mazare verde si  stralucitoare asa ca am facut  imediat  o ciorba!
In kukta direct  am calit o ceapa, am pus zarzavatul ( morcov, patrunjel, ardei gras rosu, ardei gras verde, gogosar, rosie , totul la sare deci nu mai punem sare in mincare )) , l-am calit putin, am pus afumatura si am pus o cana de apa. Cind a dat  in clocot, am pus mazarea si fasolea verde congelata  ,cartofii taiati cubulete , am pus capacul la kukta ,am mai pus 2 cani de apa fierbinte, si am fiert jumatate de ora de la primiii aburi.
Dupa ce s-a fiert, am desertat intr-o semioala,am ales afumatura de pe oase, am pus  1 sticla de bulion de 700 ml, a dat un clocot si am pus apoi o mina de fidea subtire. A mai fiert  5 minute, am pus  patrunjel si leustean verde si am  lasat acoperit  cu capac.
A iesit exceptionala la gust, cu ardei iute alaturi!!!