miercuri, 26 octombrie 2011

Aniversare


Tare greu a fost cu gatitul, am fost ocupata dar nu intr-atit incit sa  nu sarbatoresc  cei 30 de ani de cind mi-am intilnit jumatatea!
A fost compromis , pe jumatate preparat de mine, pe jumatate  cumparat, asta pentru ca am ajuns acasa , amindoi, dupa 7 seara !
Nu-i bai, se mai intimpla, vine odata cu vremea !
Am recuperat in bucatarie simbata si atunci, am avut invatacel la prajitura cu mere cu blat de biscuiti!
I-a iesit Iuliei o prajitura draguta, simpla si delicioasa !


Reteta este cea veche :
http://danielabucatariemoldo-ardeleneasca.blogspot.com/2011/02/prajitura-cu-mere-cu-blat-de-biscuiti.html

marți, 25 octombrie 2011

Guguluf cu visine




Pofta de ceva dulce  te face sa te gandesti la  ceva simplu, simplu !

6 oua, 6 linguri de zahar,6 linguri de faina, 2 linguri de ulei, 400 g visine , 1 varf de cutit praf de copt : albusurile batute spuma, adaugat zaharul, iar batute pana nu mai cad de pe tel, se adauga galbenusurile, prin rasturnare, uleiul si faina.Se desarta in forma , deasupra se pun fructele  trecute prin faina si se da la cuptor pentru 40 de minute, fara a deschide cuptorul  25 de minute !

sâmbătă, 22 octombrie 2011

Salata de cartofi cu masline si maioneza



Fiind sfarsit de saptamana si frig afara, m-am gindit sa fac o salata de cartofi !

Am fiert in apa cu sare  cartofii spalati bine, cu tot cu coaja, la foc mic, sa se patrunda bine.   Cand au fiert, i-am scurs si i-am curatat fierbinti, i-am taiat cubulete si  am  pus peste ei sare, ulei de masline, otet si ceapa rosie taiata subtire iar apoi i-am acoperit cu capac. Stand astfel acoperiti, au absorbit tot uleiul si  otetul si s-au fragezit extraordinar de  bine. Alaturi am facut o maioneza din 2 galbenusuri crude si 2 galbenusuri  fierte (astea obligatoriu se dau prin sita, devin pufoase si maioneza este  omogena ) , cu 300 ml. ulei  de masline. si zeama de la o lamaie mica. Am mai pus si 2 linguri de mustar .
Am pus maioneza peste  cartofii raciti deja, am adaugat  masline negre si am taiat  albusurile fierte.
Am mai potrivit de sare si am dat la rece. Se mananca rece si, pentru cine doreste, cu castraveti murati alaturi.

miercuri, 12 octombrie 2011

Fasole boabe la congelator



Are alt gust! Clar! Se deosebeste de fasolea boabe uscata si este ideala pentru salate. Acum am  desfacut ultima recolta pe anul acesta  si se congeleaza exact ca si mazarea verde, adica se pune nefiarta in congelator, in pungute de circa 500 g. 




Cind o pregatesc, o pun in apa care clocoteste si o mai fierb cam 40 de minute. Scursa, amestecata cu ceapa  si legume de sezon, cu ulei si otet, iese o salata minunata !

marți, 11 octombrie 2011

Pasta de ardei, gogosari si patrunjel verde

Oricit de multe conserve as pune la borcan, tot ma tenteaza sa mai pun si la congelator !
Ce pui la congelator are gustul intact, cind pui in mincare iarna, are gustul verii! In fiecare an pun gogosari sau ardei tocati la congelator . Anul acesta am amestecat gogosari  rosii  si frumosi cu toti ardeii ce au mai fost in gradina,verzi si proaspeti  iar in plus am pus si patrunjel verde tocat. 
Spalate si curatate, legumele se toaca, se amesteca bine, se pun in pungute cu fermoar iar  iarna, la gatit,  nu se mai dezgheata ci se  pune asa, direct, in mincare.

 Foarte mult folosesc la  pilaful de orez, mincarea de peste si  tocanite. Daca  punguta se lasa citeva secunde sub apa calda, pachetelul  de ardei, inghetat ,va iesi foarte usor,imediat. 

duminică, 9 octombrie 2011

Clatite cu gem de mure



Ieri, fiind simbata, am fost la  spectacolul  de pe  Cluj Arena (am primit  biletele cadou de la copii)  si a fost extraordinar de frumos, mai ales ca  inainte de Scorpions au cintat clujeni  de-ai nostri, cu trupele lor : Semnal M, Voltaj, Pacifica . ... A fost o mare de oameni, 40000  mai exact,  de toate virstele, care au participat activ  la spectacol, a fost o placere , intr-un cuvint.  Nu a fost o mare placere ,in schimb, frigul, care a fost strasnic (comparativ cu  ziua de vineri, cind au fost 24 de grade ), oricum, aseara cind am ajuns acasa  erau 6 grade de toate. 
Ca urmare  a  frigului  inmagazinat, azi am hotarit ca stam toata ziua in casa si ne delectam cu bunatati !!!
Am inceput cu clatite cu brinza Focsani  si am facut si clatite dulci , cu gem de mure (trebuie sa ma credeti pe cuvint ca sint extraordinare ) si cu gem de  visine!




Pe  linga asta, azi am aprins  deja focul in soba, este  cald in casa si eu va poftesc la clatite bune, bune !

sâmbătă, 8 octombrie 2011

Gem de gutui

Mi-au ramas in casa, dupa plecarea copiilor, citeva gutui si m-am gindit sa fac un pic de gem. 


Cum nu este voie la zahar, l-am facut cu  fructoza de la Dr. Oetker, astfel : gutuile, spalate bine, le-am taiat in bucatele si  le-am  macinat in tocatorul Bosh. A iesit o pasta faina, omogena si aromata . Am cintarit si  la 1 kg de fruct am pus 350 g de fructoza gelifianta  , am amestecat bine si am  pus pe foc. Din momentul  in care a inceput sa fiarba, am lasat cam 7 minute, de aceea a iesit si putin mai tare, intre jeleu si gem . 


Am pus in borcane sterilizate in cuptor, fierbinti, am capsat si am rasturnat borcanele.Gustul este extraordinar de bun, mi-au iesit 3 borcane de 375 grame. Vor fi minunate la iarna, cind  voi deschide un astfel de borcan  care a depozitat in  el gustul si aroma toamnei. 

vineri, 7 octombrie 2011

Catina cu miere

Este asa  mare abundenta de catina anul acesta in piata  incat   nu poti ramane  insensibil la asa ceva , mai ales ca acest fruct minune are atatea calitati !


Am cumparat  2 kg de catina  de la tarani, boabele aratau proaspete  si intregi   si dupa ce le-am spalat si  uscat , cu ajutorul unui prosop de bumbac, le-am impartit in 2 astfel  : am umplut pe trei sferturi 2 borcane  de 720 ml cu catina,


 peste care am  pus  mierea de albine , am rasturnat borcanul pana ce s-a omogenizat si fiecare bob de catina  era complet invaluit in miere. 


Catina ramasa, am dat-o prin   blender si am amestecat-o cu miere de albine, a iesit o pasta , la fel pusa in borcane , din care, in fiecare dimineata, 2 linguri se  pun intr-un pahar de apa plata si se bea pe nemincate. 
Pentru 2 kg de catina am folosit 2  x 950 grame de miere. 
Catina boabe din miere  am lasat-o la  macerat, pentru 7 zile, in frigider dar din pasta deja folosim dimineata. 

joi, 6 octombrie 2011

Frunze de busuioc la uscat pentru iarna

Tare frumos busuiocul anul acesta.L-am pus in jardiniere, intre flori, sa alunge insectele dar si intre legume, pentru acelasi motiv. 
Am cules busuiocul  , l-am spalat, am separat frunzele de ramuri, le-am pus la umbra, afara, la uscat, pe o coala de hartie cerata.

La uscare completa, faramitez frunzele si le pun in borcan  de sticla inchis ermetic si pastrez borcanul in camara, la rece.
Folosesc  frunzele uscate  la ceai dar si la condimentarea mancarurilor, salatelor. Daca sunt corect uscate,frunzele isi pastreaza  aroma  foarte puternica .
Separat, intr-o vaza mare, am lasat la uscat crengile de busuioc cu floare, le pun in aranjamentele de flori uscate si pastrez  semintele pentru primavara viitoare.  

miercuri, 5 octombrie 2011

Muraturi asortate : gogonele, pepeni,castraveti, varza, conopida....toate doar in saramura



Muraturile asortate au un loc special in camara noastra, asa ca trebuiesc tratate cu mult respect 
 Am fost de dimineata  in piata si am luat de toate, le-am pregatit, astfel : 
varza  de toamna, alba si rosie, taiata  in 4  

 conopida alba si frumoasa, desfacuta in buchetele

 morcov frumos si proaspat, taiat rondele 

 hrean curatat si despicat in 2 sau in 4, depinde de cit de mare este radacina
 telina curatata si taiat in felii groase 
 gogonele  potrivite ca marime, verzi dar si pirguite 
 pepeni rosii numai buni de pus  in butoi, cam de 1 kg fiecare
 ardei  capia, curatati si taiati in 2
 castraveti , nu foarte  mici, spalati bine
 muratoarea propriu zisa :la  1 l de apa,, se pun 25 de grame sare neiodata grunjoasa, piper boabe, foi de dafin, frunze de telina, frunze de visin, marar si cimbru uscat  - pentru un butoi de 80 de litri, am facut  40 de litri de  zeama - toate acestea se pun la foc, din momentul in care fierb  se lasa  sa clocoteasca 5 minute , apoi se lasa sa se domoleasca  5 minute si apoi se rastoarna peste  toate legumele cladite in butoi. 
-
 catei de usturoi curatati si taiati in 2  
 butoiul minune, cu gura larga, sa poti pune si scoate orice  doresti
 Se incepe cladirea: pe fundul butoiului, se incepe cu varza , castraveti , gogonele  si se continua cu toate celelalte. Avantajul este ca   pe langa pepenasi, toate celelalte se aseaza singure .
 La sfirsit se pun si boabe de mustar .

Se tine  butoiul in bucatarie  timp de 10 zile, la cald, ca sa  inceapa fermentarea. Daca se da imediat la rece, gogonelele nu vor mai  fi bune , dulci si acidulate ci amarui, asa ca, musai 10 zile de lasat in bucatarie. 
Reteta este verificata, toate stau foarte bine, cu conditia sa folositi sare de calitate , pentru muraturi. 

luni, 3 octombrie 2011

Taitei cu nuca

Este o mincare buna, gustoasa si satioasa !
Am fiert pastele  8 minute, in apa cu sare  si le-am mai lasat acoperite , in apa, pret de 2 minute, apoi le-am scurs .
Separat, miezul de nuca, prajit si macinat, l-am amestecat cu zahar brun si un pachetel de zahar vanilat. 
Am amestecat pastele cu  nuca  si le-am pus intr-o taca ceramica unsa cu unt si tapetata cu pesmet. 
Deasupra am pus citeva  bucatele de unt si am pus  la cuptor pentru  15 minute.
Au iesit foarte, foarte bune !