sâmbătă, 30 aprilie 2011

CRAP LA CUPTOR PE PAT DE CARTOFI


Crapul romanesc  de tip oglinda este mai dulce si mai gustos decit cel cu  multi solzi.Chiar daca este putin gras, la cuptor se topeste grasimea si se rumeneste carnea  asa ca  este deosebit de bun.
Un crap de  1 kg, la care i-am indepartat capul si coada  (din care fac un bors de peste nemaipomenit) , se curata, spala si condimenteaza si se lasa cam 1 ora sa ia  gust de condimente. 
Intr-o tava  se  aranjeaza un  pat de cartofi , se  taie si o ceapa in patru si se pune printre cartofi, se condimenteaza cu  sare si piper si  deasupra se aseaza pestele . Se pune o jumatate de cana de apa, se pune folie de aluminiu deasupra si se da la cuptor , la foc tare. Dupa  20 de minute, se scoate folia de deasupra si se lasa in cuptor pina ce scade apa si pestele se rumeneste frumos.
Cu un mujdei de usturoi  alaturi, este o bunatate asa ca poftiti la masa !

vineri, 29 aprilie 2011

Tarta cu mere, pere si nuci


Este o tarta cu gust interesant, foarte buna combinatia  fructelor !


Pentru aluatul de tarta am folosit  200g  de faina,  120g  unt,     20g zahar pudra, 1 virf de cutit sare, coaja rasa de lamiie si 50 ml de apa rece , pe care le-am amestecat si le-am dat  la rece pentru 20 minute.

Între timp se curata 4  perele si se taie pe lungime . Din aluatul răcit se intinde  o foaie într-o tavă rotundă de tarte, cu diametrul de 23cm. Pe marginea aluatului din tavă  se aseaza un rând de felii de pere suprapuse puţin, în aşa fel încât mijlocul să rămână liber. Se taie  merele în cubuleţe şi  se amesteca cu nucile zdrobite şi cu 1 lingură zahăr tos. Acest amestec se pune in  mijlocul tartei.  Se coace la foc potrivit cam 30 de minute . Dupa ce se coace, se amesteca   2 linguri de gem  de caise cu putin coniac (eu am pus visinata) si se pune pe deasupra tartei fierbinti.

joi, 28 aprilie 2011

Boia de ardei iute


De ani buni am renuntat sa mai cumpar  boia de ardei din piata , asta pentru ca, in primul rand, nu mai sunt taranii de alta data, care garantau marfa si  la care reveneai  in mod constant. 
Astfel,  am inceput sa cultiv  ardei iuti  de calitate si  fac in casa ori de cite ori este nevoie .
Nu intotdeauna nimeresc: anul trecut am incurcat semintele de ardei , in loc sa iasa  chili



a iesit ardeiul iute  olandez.


Nici o problema, se mai intimpla, ma folosesc de ce am. 
Dupa  ce  incep sa se coaca ardeii, incep sa ii adun si  ii  insiruiesc pe sfoara, chiar daca mai sunt si verzi printre ei, nu se intimpla nimic, ei se vor inrosi toti.
Cand sunt foarte bine uscati, indepartez cotorul si  ii macin, cu tot cu seminte, in  rasnita de piper(cea electrica, ) pana se face o pudra fina si aromata. 


Pastrez boiaua in borcan de sticla inchis ermetic si o folosesc  foarte mult la gatit, da un gust de iute placut  mincarii , tocmai atat cat trebuie .

marți, 19 aprilie 2011

Salata de orez


Salata de orez cu verdeturi a iesit tare buna si gustoasa !
200 g de orez  l-am fiert timp de 20 de minute in apa cu condimente. L-am trecut sub jetul  de apa rece si l-am scurs bine. 




Am taiat 2 legaturi de ceapa verde , 2 legaturi de leurda, 2 legaturi de ridichi, cite o legatura de marar si patrunjel, am adaugat sare si  ulei de masline si am lasat sa-si ia gust o jumatate de ora. 
Pentru o zi de post, este o mincare ideala !

duminică, 17 aprilie 2011

Pilaf cu carne de gaina si ardei copti


Pilaful  cu carne de gaina si ardei copti este o mincare deosebit de satioasa  si gustoasa !
Am pus la bataie  o ceapa, 1 gaina de 1,3 kg, 300 g orez, ulei, 1 kg de ardei copti, sare, piper, boia de ardei iute.




Am  taiat ceapa, am calit-o in  ulei, am pus carnea,  si am lasat-o pina ce si-a schimbat culoarea, am pus sare, piper, boia de ardei iute, ceva buruieni uscate (patrunjel , marar) am  pus apa  cit sa acopere carnea si  am rasturnat totul in kukta unde a fiert cam 1 ora. 
Dupa ce a fiert carnea, am desertat inapoi in cratita si am pus  ardeii copti si macinati, a dat un clocot si  am pus orezul spalat. 




A mai fiert inca 25 de minute, am pus verdeata si  am luat de pe foc, cratita raminind acoperita inca  o jumatate de ora, timp in care  orezul infloreste frumos, absorbind toata zeama. 
Poftiti la  masa !

vineri, 15 aprilie 2011

Tiramisu


Tiramisu  este o prajitura foarte apreciata in familia noastra, o facem si pentru mese festive(atunci aspectul are mare importanta) dar o facem si  pentru un  desert obisnuit si o  facem  asa ca in poza,fara pretentii, direct in vasul ceramic. 
Reteta este  simpla: 500 g  mascarpone, 1/2 l frisca lichida, 2 pachete cu crema de vanilie de la Dr. Oetker, 1 cana zahar, 4 folii de piscoturi, cafea neagra si  cacao .
Se bate  frisca cu zaharul pana ce se intareste, se adauga mascarpone si la sfarsit se pune praful de vanilie.
Piscoturile se inmoaie in  cafea  neagra (racita)  si se incepe  constructia tortului : pe fundul  vasului intindem un pic de crema, se aseaza apoi piscoturile , se pune un alt  rand de crema, alte piscoturi si la sfarsit crema.
Peste ultimul strat de crema  se presara cacao cernuta si se da la rece pentru  minim 4 ore. 
Este o reteta simpla, fara pretentii si  garantez reusita  tortului pentru oricine il face si  respecta  reteta !

joi, 14 aprilie 2011

Ratotă cu ceapa verde


Am avut ouă proaspete si cu galbenuş   galben - portocaliu  aşa ca s-a impus o ratotă  cu ceapă verde si cîrnaţi!
Am prăjit cîteva  bucăţele de slănină, am pus cîrnatii, ceapa verde şi peste  ele am pus  6 ouă bătute cu sare şi piper. Am  mestecat continuu si , cînd ouăle au avut aspect de  jumări, imediat am deşertat în farfurie.
Alături, pîine coaptă pe vatră si ceva roşii tăiate.
A  ieşit o bunătate !!!!

miercuri, 13 aprilie 2011

TORT CU MARGARETE

 Pentru  ca aveam in  casa o cutie cu mascarpone, m-am gindit sa fac ceva dulce si  pe baza de "repede".
Am facut un blat simplu, din  4 oua, 4 linguri de zahar, 4 linguri de faina(am batut albusurile spuma, apoi am pus zaharul si o lingura de zeama de lamiie, am pus galbenusurile si  faina, am amestecat prin rasturnare si imediat am pus , pentru 25  minute, la cuptor).
L-am scos  pe un gratar si l-am lasat la racit. 
Separat, am mixat 2 galbenusuri cu 150 g de zahar si 2 pliculete de zahar vanilat (pentru aroma de vanilie)  am adaugat 250 ml de  frisca lichida  si am  batut pina ce s-a intarit  frisca, am adaugat cutia de mascarpone (250 g ) si   amestecat pina la omogenizarea cremei. 
Am taiat blatul in 2, l-am insiropat cu  sucul unui compot de caise, am pus crema, deasupra am ras un pic de ciocolata  iar pentru decor am folosit margarete de la Dr.Oetker (sint  din  foi de napolitana si sint bune la gust  si decorative). 
 Pentru ceva dulce, facut repede, a iesit foarte bun tortuletul ! 

luni, 11 aprilie 2011

SARDINE PRAJITE , CU MAMALIGA SI MUJDEI


Mincarea asta  imi aduce aminte de  mare, de concediile  de pe litoral !!!
Cind treceai pe linga  o terasa  unde  se serveau  guvizi  prajiti,te apuca instantaneu  un lesin la stomac !
La Cluj nu este piata de peste asa ca pescuitul se face la Metro sau Real !Am  luat 1 kg de sardina proaspata, micuta,  am curatat bine, bine,  am sarat si condimentat si am lasat asa pret de vreo 2 ore, dupa care  am dat pestele printr-un strat de faina alba. 
Afara, pe soba, am incins uleiul intr-o tigaie si cind  sfiriia  bine, am pus la pestele   prajit. Focul trebuie sa fie destul de  iute. 



Dupa  ce s-a facut, am scos pestele pe  prosoape de hirtie.



La  final, dupa ce am prajit totul, am aruncat uleiul  vechi, am curatat tigaia si am pus alt ulei si l-am incins. Atunci am   pus inca o  data  tot pestele  prajit  in uleiul incins si l-am mai lasat citeva minute dupa care l-am scos definitiv pe prosoape de hirtie. 


Astfel preparat, este foarte, foarte crocant. 
Cu mamaliga si  mujdei alaturi, ai parte de o delicatesa !!! 

sâmbătă, 9 aprilie 2011

PULPE DE PUI LA GRATAR

Pentru azi, pulpe de pui la gratar !
Pulpele, bine spalate si  zvintate, le crestez putin,  le ung cu putin ulei si le condimentez  cu sare, piper, boia de ardei iute si  le las asa pret de vreo 2-3 ore. 
Se incinge  bine, bine gratarul  si si se pun  pulpele  ( asezate foarte ordonat  intr-un suport de  inox  cu miner de lemn)  , acestea incep sa sfirie  imediat si incepe  distractia: mirosul imbatator   si  invirtitul  gratarului, destul de des, ca sa nu se arda deloc pulpele.  Cind sint aproape de  gata, le stropesc cu un pic de zeama de usturoi  si le scot din suportul  de inox, cu ajutorul  furculitei. 




Cu   un pic de orez condimentat alaturi si o salata, pulpele  reprezinta o mincare delicioasa ! 
Aceste pulpe noi le mincam si reci, in loc de pastrama !

vineri, 8 aprilie 2011

OMLETA


La vremea asta, ceapa verde , asezata doldora  pe  tarabe, iti trage cu ochiul , mai  ca nu te invita  sa o cumperi, sa faci CEVA  cu ea. 
Acel ceva  s-a concretizat  intr-o omleta bogata, ceapa verde a fost doar pretextul.
Si, am inceput:  cirnaciori de casa  picanti, slaninuta ardeleneasca  cu  macar doua dire de carne prin ea, 6 oua cu galbenusuri ca aurul,  2 catei de usturoi  taiati  marunt, marunt  si un pic de ulei de masline : am pus  slaninuta  taiata  subtire  in tigaia incinsa, ea imediat a inceput sa lase grasime si am adaugat  cirnaciorii, s-au   prajit si ei doar putin , am pus ceapa verde taiata si usturoiul, am amestecat de doua ori si am scos  din  tigaie. 
Am pus citeva picaturi de ulei in tigaie, s-au incins si imediat am pus  ouale batute  bine cu  sare si piper si am avut grija sa ajunga pe tot fundul tigaii. 
Peste oua, am pus  cirnatii, slanina, ceapa  , le-am distribuit aproape  in mod egal  si, la foc mic,  am lasat sa se faca  ouale, cam  5-7 minute.Astfel preparata , omleta va fi la baza  splendida ca si culoare iar bogatia  ingredientelor este vizibila ca la o pizza.
Alaturi, legume  taiate  (rosii, castraveti ) completeaza perfect   aceasta omleta.  
Va doresc  pofta  buna !!! 

miercuri, 6 aprilie 2011

CIUPERCI PRAJITE, CU MUJDEI SI MAMALIGUTA

Foarte bune ciupercile, mai ales in perioada aceasta!

Ciupercile, bine spalate si taiate  in 4, se pun  peste o ceapa rosie prajita usurel, se amesteca , se pune sare si  piper si se lasa  sa se inabuse cam 20 de minute. 
Din cind in cind, se  amesteca iar cind incepe sa nu mai fie  apa, se lasa descoperita tigaia si  se lasa sa se prajeasca ciupercile iar cind se iau de pe foc, se adauga o lingura  de  usturoi  tocat, se acopera si se lasa 10  minute. 
Mirosul este  exceptional iar gustul pe masura. 
Alaturi, o mamaliguta molcuta si , suplimentar, mujdei de usturoi natur, cu boia si ardei iute. 
Este foarte, foarte simpla  mincarea  si aroma este  nemaipomenita !
Va poftesc sa gustati si  sa incercati !

marți, 5 aprilie 2011

CONOPIDA LA CUPTOR

 
Este tare tentanta conopida  cind o  vezi pe tarabele din piata!!!!   Am  desfacut conopida  in buchetele,   am  fiert-o  in  apa cu sare, timp de 15  minute.
Se scurge de apa  si sa lasa la racit.  Exista 2 variante de gatit, simplu sau la dieta. 
Pentru cine este la dieta, conopida fiarta se pune pe hartie de copt in tava iar peste ea se pune  un amestec format din ou, iaurt slab si branza de vaci, totul condimentat cu marar uscat, piper si sare. 
Pentru cine nu tine dieta, un  vas ceramic se tapeteaza cu unt si pesmet . Se aseaza conopida si peste ea se toarna un amestec de  oua cu smantina ( cu sare si piper) . Deasupra se rade cascaval si se baga la cuptor  pentru 15 minute. 



Este foarte, foarte gustoasa  conopida  gatita in felul acesta!

duminică, 3 aprilie 2011

DEZMATUL DE DUMINICA


Asa arata un dezmat culinar de duminica, mai bine zis , pohta ce-am pohtit !!!!!
Ceafa de porc, mare,groasa si suculenta,  cartofi prajiti,taman bine rumeniti, mujdei de usturoi facut cu smintina groasa  de Lechinta si o salata   buna, buna cu de toate (salata  iceberg, castraveti, ceapa verde, rosii  si ridichi)







Sa aveti pofta  si sa poftiti dumneavoastra la masa,  ca eu va astept  !!!!!