luni, 31 ianuarie 2011

MAMALIGA CU BRANZA FOCSANI

La noi in casa  mamaliga cu branza este o mancare preferata pentru cina !
In ceaunul de tuci pun la fiert  2  l  apa cu sare si apoi, cind fierbe, pun 400 g de malai  in varianta slobozita, adica  presarata si    amestecata continuu, pana ce  se ingroasa .Nu trebuie sa fie vartoasa, pentru ca ea se va intari odata cu racirea.
Deci, pun brinza,Focsani  pe fundul unui vas de ceramica, apoi un strat  de  mamaliga, iar branza, iar mamaliga si  inchei  cu branza deasupra.
Pun vasul  la cuptor  pentru  10 minute , ca sa se rumeneasca si sa se topeasca brnza si  o las inca 15 minute  ca sa se  raceasca si  sa capete forma  straturile.






Va poftesc la cina  !

sâmbătă, 29 ianuarie 2011

TARTA CU BROCOLI

Am facut o tarta cu brocoli, a iesit tare buna  si interesanta !
Din 100 g unt, 250 g faina, 2 oua , 50 ml lapte  si sare am facut aluatul si l-am lasat la rece cam 20 de  minute, apoi l-am pus in  forma si l-am copt 10 minute la foc  mare.
Am fiert 5 minute brocoli in apa cu  usturoi si sare . Am taiat  came 150 g de cirnati de casa picant in felii foarte subtiri  si am pus  , alaturi de brocoli, peste aluatul de tarta.
Din 3 oua, 100 g smintina si cam 100 de grame de brinza Focsani  am facut un sos pe care l-am pus peste   brocoli si cirnati.
Am dat la cuptor la foc mijlociu pentru 25 de minute, am scos si am  pus cascaval ras  deasupra si am mai lasat 5 minute la rumenit.



IAHNIE DE FASOLE CU AFUMATURA

O data pe luna  mincam fasole , azi m-am gindit la o iahnie  cu afumatura.
Fasole am pus  soiul bob marunt care se fierbe  foarte usor si are gust delicios iar ca afumatura ceva coaste afumate.
Am pus 400 g fasole  la inmuiat de cu seara, in apa dezmortita .
Am undit o ceapa, am  pus boia, sare, piper, ardei iute, foi de dafin, am pus fasolea si  afumatura, am acoperit cu apa si am pus in kukta la fiert pentru  50 de minute de la primiii aburi .
Dupa ce a fiert, am scos din kukta si am rasturnat in tava inalta de friptura, am amestecat cu  ardei copt tocat si patrunjel tocat si am bagat la cuptor ca  sa   scada si sa se coaca, adica sa  formeze  o crusta frumoasa la suprafata.
In cuptor sta cam 20-30 de minute la foc maxim .




Alaturi, lebenita murata face meniul complet asa ca  POFTITI LA MASA !!!!

marți, 25 ianuarie 2011

CRAP OGLINDA PE PAT DE LEGUME

Am fost  la Real si am pescuit peste proaspat, o minunatie !
L-am curatat, am pregatit capul si coada pentru o ciorba, l-am  despicat pe mijloc si l-am pus peste legume.
L-am condimentat bine, bine, am pus rondele de ceapa rosie peste el, l-am stropit cu ulei  de masline si am pus folie  peste tava.
L-am tinut 30 de minute la foc mare apoi am dat jos folia si l-am mai tinut 15 minute pina ce s-a rumenit.






Alaturi, un mujdei natur  cu ulei de masline si ardei iute  si a  iesit o bunatate!

CLATITE





Mi s-a facut o pofta teribila de clatite , asa ca am trecut la treaba  si am  facut un aluat din 4  oua, un praf de sare, apa minerala, lapte, ulei si faina, pana la consistenta unei smantani subtiri. 
Le-am copt intai pe cele cu branza Focsani, dupa prima intoarcere am pus branza  pe foaie,asa, pe foc, sa se topeasca  si apoi se  impatura si se mai tin putin pe foc.
Cele dulci au fost cu silvoiz, gem de caise, capsuni si visine, o bunatate ! 

Poftiti la cafea !

Normal ar fi sa incep  prin a oferi o  cafea, cu  trandafirul alaturi, trandafir care provine din gradina mea proprie si personala  asa ca, poftiti, va rog !

sâmbătă, 22 ianuarie 2011